Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Kijk niet naar de bal!

Veel mensen prediken: 'Blijf naar de bal kijken!'. Als dit echt zou moeten dan zou iemand die blind is niet kunnen golfen.... Dus ik zeg altijd tegen mijn leerlingen: 'Richt je hoofd op de bal'.

Twee vergelijkingen

  1. In het verkeer weet ik vaak niet wat voor auto er voor me rijdt. Wel weet ik precies wat er twee auto’s verder gebeurd. Ik zie de auto voor natuurlijk wel maar ik kijk er niet bewust naar.
  2. Als we naar een western keken op TV dan was de ene schutter sneller dan de ander. Denkt u dat hij tijd had om naar zijn slachtoffer te kijken? Nee, natuurlijk niet. Op het moment dat hij dat gaat doen is hij te laat en is de film afgelopen...

Wat wil dit nu zeggen?

Kijken is iets anders dan focussen. Kijk dus niet (te) bewust naar de bal, richt wel je hoofd de bal. Je brein heeft een oriëntatiepunt nodig. De kreet ‘naar de bal (blijven) kijken’ komt tegelijk met de kreet ‘niet opkijken’, de ene werkt het ander echter in de hand (Zie ook het stuk over misverstanden in de golf swing). Daarnaast zullen, als je bewust naar de bal blijft kijken, de nekspieren zich aanspannen of verkrampen waardoor de draai van de schouders wordt beperkt.

Richt je hoofd dus ontspannen op de bal.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact