Voorbereiding of techniek, waar zit de fout?
Vaak horen we, ‘ik moet zo veel nadenken’! Ik zeg dan als eerste: u denkt aan te veel dingen. Vervolgens gaan we de dingen waaraan we eventueel kunnen denken samenvatten en komen er vaak maar twee zaken uit waarover we moeten nadenken. Een fout in de swing blijkt zeer regelmatig het gevolg te zijn van een verkeerde houding. En twee we moeten onszelf wel de mogelijkheid geven om een goede, vloeiende swing te kunnen maken.
Daarnaast is het zo dat ons brein een ‘eigen wil’ heeft. Ons brein doet precies wat wij het laten doen, als wij verkeerd staan opgelijnd, geeft het brein een signaal af dat er ergens in de beweging (bij)gestuurd zal moeten worden. Dan gaan we het dus omdraaien. Als we er voor zorgen dat we exact goed staan manen wij hiermee het brein tot de rust die nodig is voor zo weinig mogelijk nadenken.
Goed oplijnen dus
Het is dus belangrijk om alles stap voor stap controleren. Neem een mikpunt binnen een meter voor de bal, zet daar de stok naar toe en zet vervolgens de voeten evenwijdig aan de denkbeeldige lijn van de bal naar het gekozen mikpunt. Daarna is het een kwestie van volledig vertrouwen dat we goed staan. Kijk van de bal af naar het doel maar niet voor de richting, die heeft u inmiddels al bepaald. Als we met volledig vertrouwen boven de bal staan kunnen we ‘er ook voor gaan’. Geen twijfel dus. Een eventuele fout kan ik toch pas achteraf constateren en er bij de volgende bal iets mee doen.
Terug naar de voorbereiding
Ruimte en bewegen zijn vriendjes! Geef uzelf dus voldoende ruimte voor de swing, vanuit een goede houding. Als u te ver staat, gaat de (boven) rug bollen en gaat u meer vanuit de armen staan. Staat u (te) dichtbij dan verkrampen de schouders wat kan leiden tot een beperkte draai. Neem dus een ontspannen houding aan door een goed kanteling vanuit het bekken. Laat vervolgens de armen ontspannen aan het lichaam hangen. De basisspanning zit dan aan de buitenkant van de bovenbenen. Stevig maar niet vast. Als we dan weer goed staan, kiezen we één bepaalde afstand om af te leggen. We hebben met vertrouwen de goede stok gepakt en kunnen ‘er dus weer voor gaan’. Denk niet teveel aan hindernissen of andere ‘moeilijkheden’ maar slechts aan de gekozen afstand met de bijbehorende stok.
De golfswing is een beweging van achter naar voren: een heen- en weergaande beweging. En elke heen- en weergaande beweging heeft een ‘statisch’ punt, een rustpunt. Dit is geen moment van stilstand maar wel een moment waarin de overgang van achter naar voren plaats moet kunnen vinden.
Aangezien het ritme van belang is voor uw beweging, is het dus van belang dat u in de golfswing dat rustpunt opzoekt. Geef uzelf de tijd deze overgang van de backswing naar de downswing te maken. Veel spelers doen dit te snel. Die beginnen bijvoorbeeld aan de stok te trekken. Laat de stok maar terugkomen vanuit de schouders, het scharnierpunt bij het begin van de downswing. Dit is precies de reden dat we de golfswing regelmatig vergelijken met een pendule.
Dit ritme wordt mede in stand gehouden doordat u een natuurlijke beweging maakt. Ken hierdoor uw natuurlijke balvlucht en ga daarmee door de baan heen. Als u bijvoorbeeld van nature een balvlucht heeft van rechts naar links is het slim om daar in de baan rekening mee te houden. Laat het ‘toveren’ over aan de spelers die dit kunnen. Blijf bij de natuurlijke swing en ‘ga er weer voor’.
Natuurlijk ritme
Tot slot, speel je eigen ‘natuurlijke ritme’. Iedereen doet alles in een ander tempo dan de ander. Geen probleem, we kunnen alleen maar presteren als we bewegen in ons eigen ‘natuurlijke ritme’. De meeste mensen bewegen te snel, sommigen te langzaam. Te snel wil zeggen te veel vanuit of met de armen. Te langzaam wil zeggen: te veel in stapjes, niet vloeiend dus. Zoek dus het ritme dat bij u past en niet het ritme van een ander. De reden dat het er bij de mensen op TV zo RUSTIG uitziet is dat wij en zij in hun (optimale) bewegingsritme zitten. Elke keer opnieuw en elke keer hetzelfde. Dit heeft met voorbereiding, concentratie en vertrouwen te maken.
Sta dus ontspannen en vol vertrouwen achter uw bal en maak een vloeiende golfswing in een voor u comfortabel ritme; uw ‘natuurlijke ritme’.
En, ‘GA ERVOOR’ !!!
Gerelateerde links
Golfmeester
Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.