7 stappen naar optimale pitchslagen
Stap 1. Gevoel versus Techniek
Bij alle slagen ‘binnen’ de volle golf swing praat ik het liefst over gevoel. Dit gevoel ontwikkelt u het makkelijkst en het snelst op basis van een goede techniek. Techniek is dus de basis. Gevoel betekent: niet nadenken over hoe groot de golf swing moet zijn, maar goed kijken naar de afstand en vervolgens de swing laten komen zolang als uw gevoel zegt dat hij moet zijn. Swing dus op een natuurlijke manier. Kijk nà de slag hoe ver de bal is gegaan en pas op gevoel de lengte van de swing aan.
Stap 2. Uw favoriete slag
Maak uw natuurlijke golfswing en kijk hoe ver u slaat. Oefen dit in eerste instantie met uw Sand Wedge. Maak uw swing niet naar een bepaald doel want dit leidt alleen maar af. Het ‘zomaar’ slaan is een lastige klus aangezien alles bij ons gericht is op een doel te bereiken. Bij deze oefening gaat het echter alleen maar om uw optimale, natuurlijke swing te voelen en vervolgens pas te kijken hoe ver de bal daarmee geslagen wordt. Swing bijvoorbeeld op 70% van uw volle swing. Effectief is dit te oefenen bij bijvoorbeeld een bunker (of water) zodat u meteen ervaart dat het slaan van de bal over een bunker geen probleem hoeft te zijn.
Stap 3. Lastige afstanden
Laten we even zeggen dat een chipslag een kleine swing is zonder polsknik en een pitchslag een swing is met polsknik. U raadt het al, alles wat daar tussen zit, is moeilijker te controleren. Zal ik mijn pols wel of niet knikken en zo ja, hoeveel is nodig om de benodigde afstand te overbruggen. Hiervoor zijn 2 mogelijke oplossingen:
- Op de eerste plaats kunt u met uw eerdere slag voorkomen dat u op een lastige afstand van de green (de vlag) ligt.
- Op de tweede plaats kunt u een andere golfclub pakken waardoor u met een andere balvlucht juist weer een volledige of juist helemaal geen polsknik hoeft te maken. Als ik voor bijvoorbeeld 40 meter met een Sand Wedge mijn pols een beetje moet knikken kan ik met een IJzer 9 een swing maken zonder polsknik. De bal rolt met deze golfclub meer naar zijn doel toe.
Stap 4. Hoe kunt u de pitchslag oefenen?
We hebben het al eerder gezegd: oefen met een golfclub naar verschillende afstanden of oefen met verschillende golfclubs naar dezelfde afstand. Als derde oefening kunt u vanuit uw natuurlijke swing kijken hoever u met de verschillende stokken slaat. Tot slot kunt u met de golfclub die uw voorkeur heeft, de golfclub iets lager vastpakken om te kijken wat daar het effect van is. Oefen dit in spelvorm (bijvoorbeeld met z’n tweeën) en oefen dit altijd met meerdere stokken (wedges) om een voorkeur te kunnen ontwikkelen.
Stap 5. Houd dingen bij: meten is weten, wie schrijft die blijft.
Meten is weten, wie schrijft die blijft. Ken uw sterke en zwakke punten, uw sterke en zwakke slagen. Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ kunt u door rustig na te denken een groot aantal problemen voor zijn. Als een afstand naar de green niet in een keer te overbruggen is, ga dan weloverwogen kijken wat de makkelijkste manier is om het vervolgens in twee keer te doen. 160 meter is meer dan alleen maar eerst 150 meter en dan 10 meter. Als uw favoriete afstand 60 meter is, kunt u het beste eerst een bal slaan van 100 meter.
Stap 6. Positieve gedachte voor elke slag
Ga altijd uit van een gelukte slag. Wees overtuigd van het goede resultaat. Overweeg de situatie rustig en kies een golfclub bij de slag die u nodig heeft en die u het beste ligt. Ga geen slagen uitproberen die u nog nooit geoefend heeft. Bijvoorbeeld, als u 40 meter voor de green ligt met een (grote) bunker ervoor dan kunt u natuurlijk over de bunker naar de vlag slaan maar u kunt in de meeste gevallen ook langs de bunker naar een plek op de green slaan van waar u rustig kunt putten.
Stap 7. Eerst techniek dan gevoel
Leer uzelf met hulp van uw professional een goede basistechniek aan. Ga dan gericht oefenen om uw slagen rond de green zo groot mogelijk te krijgen. Hoe meer u kunt, hoe rustiger u gaat spelen. Een beter ‘kort spel’ heeft een positieve invloed op uw andere spelonderdelen. Als u weet dat u in de helft van de gevallen ‘up and down’ maakt, dan is het niet zo erg als uw slag de green net niet bereikt.
Tip: Oefen gevarieerd
Doe spelletjes zoals hierboven beschreven staan. Als u oefent, sla dan nooit te veel dezelfde ballen achter elkaar. Als ik bijvoorbeeld 70 ballen sla op de driving range is misschien 1/3 daarvan geslagen met een volle swing. De rest zijn ballen naar specifieke doelen toe geslagen: pitchslagen.
Veel plezier met het ontwikkelen van de perfecte pitchslag!
Bekijk meer instructies & tips
Golfmeester
Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.