Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Greens in regulation

Wat is ‘green in regulation’?

Onder Green In Regulation (GIR) verstaan we het feit dat een (zeer) goede speler of professional, op een par 3 in één keer op de green ligt, op een par 4 in twee keer en op een par 5 dus in drie keer.

Slaat u maar weinig greens?

Vaak hoor ik golfers zeggen dat ze maar weinig ‘greens slaan’. Mijn vraag is dan hoe ze dat berekend hebben. Meestal blijkt dat ze zich meten aan de normen van de professionals. Dat is onterecht want iedereen heeft namelijk een eigen handicap en alleen op basis daarvan kunt u uzelf een eerlijk beeld geven van het aantal greens in regulation.

Voorbeeld:

Wanneer u bijvoorbeeld handicap 20 heeft dan zult u op de meeste holes één of meer slagen krijgen. Pas als u dat aantal slagen bij de par heeft opgeteld dan weet u in hoeveel slagen de bal op de green moet liggen en heeft u dus een reëel beeld van het aantal ‘greens in regulation’ dat u speelt. Natuurlijk is het goed om te streven naar het halen van de green in 2 slagen op een korte par 4 van bijvoorbeeld 280 meter. Maar wanneer dit niet lukt, accepteer dit dan. De sleutel tot een hoog aantal GIR is mentale discipline!

Ga voor het midden van de green

Het belangrijkste is dat u altijd voor het midden van de green gaat. De greens worden tegenwoordig steeds groter en glooiender en ik heb liever een lange putt dan een ‘onmogelijke’ up and down. Wees dus zeker van de afstand tot het midden van de green of tot het breedste gedeelte van de green. Als u die afstand weet, kunt u een golfclub kiezen die daar het beste bij past.

Welke golfclubs zijn een optie?

1. Een lange ijzer

Kies een golfclub waarbij u het gevoel heeft dat u de bal optimaal raakt. Mocht u de bal dan toch niet optimaal raken, dan ligt de bal vaak alsnog op de green.

Wanneer u moeite heeft met een langere ijzer, in verband met bijvoorbeeld de ligging van de bal, dan is het wellicht een optie om voor een hybride te kiezen. Ook wanneer de vlag achter op de green staat, adviseer ik u om de bal met een langere stok naar het midden van de green te spelen. Tot slot, houdt rekening met de omstandigheden zoals de wind. Als u twijfelt tussen twee golfclubs, kies dan het laagste nummer, (daar slaat u meestal rustiger mee) of pak de stok iets lager vast. Als u dit technisch kunt is het nuttig met een lange ijzer een hogere bal te kunnen slaan, die rolt wat minder door.

2. Een korte ijzer

Afhankelijk van uw spelniveau zou u met een korte ijzer of een wedge iets meer op de vlag kunnen mikken, maar alleen als de situatie er zich wat u betreft voor leent. Hou er rekening mee dat een bal die u naar een hogere green slaat meer doorrolt en naar een lagere green dus minder. U kunt er ook voor kiezen om een stok meer te nemen en een bal van bijvoorbeeld 80% te slaan. Maak een kortere swing voor meer controle. Het veiligste is echter nog steeds het midden van de green op te zoeken.

3. De fairway bunker

Als uw bal in een fairway bunker ligt, moet u realistisch zijn. Is de green daadwerkelijk te halen of is de kans daarop (te) klein? Dit geldt zowel voor de afstand als voor de hoogte van de voorste rand van de bunker waar uw bal in ligt. Wanneer u nog nooit met een hybride uit een bunker heeft geslagen dan adviseer ik om dat eerst een paar keer op een driving range te oefenen. Geef uzelf vertrouwen voordat u vreemde dingen gaat uitproberen in de baan.

Op de eerste plaats, graaf uzelf niet te diep in want u moet kunnen blijven bewegen. Zorg er ten tweede voor dat u recht staat, dit betekent dat de ene voet meer ingegraven kan staan dan de andere. Ten derde, leg de bal een beetje naar de achterste voet, zodat u minder zand raakt. Het raken van zand is bij een slag vanuit een fairway bunker niet de bedoeling. Als u op een bepaalde hole vaak in dezelfde bunker ligt, is het de overweging waard bij een eerdere slag een andere stok te pakken. Ook hier geldt dus het begrip ‘mentale discipline’.

Denk realistisch!

Reken voor uzelf dus met een ‘eerlijke’ green in regulation! Ambitie is natuurlijk goed, maar realistisch denken is vaak het meest verstandig.

De uitzondering bij professionals

Als we over een heel jaar zouden bekijken hoe vaak een professional GIR heeft tijdens een ronde 18, dan komen we zeer waarschijnlijk uit op een paar of misschien wel geen enkele. Het is dus een absolute uitzondering. De ‘grote jongens’ hebben met hun volle swing een ‘distance control’ van 2 tot 5 meter. Als zij dan niet alle greens slaan, wie dan wel? Wij niet! Bijvoorbeeld: een speler als Rickie Fowler slaat van binnen de 115 meter een GIR percentage van 87%. Dat is heel veel, maar zelfs hij slaat dus niet 100%.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact