Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Mentaal golfen is te leren

Golf is een mentaal spel!

Uiteindelijk is golf voor circa 90% een mentaal spel. Elke meer of minder geoefende speler zal dit constateren en erkennen. Maar wanneer u aan topspelers vraagt hoeveel tijd van het oefenen ze aan de mentale aspecten van het spel besteden, is het antwoord meestal een percentage dat niet ver boven de 5 of 10 uitkomt. Vreemd zou je zeggen.

Het omgaan met zeer verschillende omstandigheden in de baan heeft vooral te maken met vertrouwen. Vertrouwen in uw swing, in uw kwaliteiten, in uw korte slagen en last but not least in uw putten. En vertrouwen in al bovenstaande zaken bouwt u op door de slagen te oefenen, er met kundige mensen over te praten en door te spelen. Het feitelijke percentage dat we ‘mentaal’ oefenen, ligt dus veel hoger.

Maak een mentaal oefenplan!

Oefenen en spelen is alleen maar effectief en constructief wanneer u gericht met iets bezig bent, als u een plan heeft. Een ‘game plan’ maar dus ook een ‘oefenplan’. En dus een ‘mentaal oefenplan’. Een gameplan heeft te maken met ‘course management’, een oefenplan maakt u samen met uw professional.

Leer van uw fouten

Een belangrijk aspect van leren golfen is fouten maken. Fouten maken is niet erg, als u er maar van leert. Om een fout te kunnen signaleren, moet u hem eerst waarnemen en ervaren. Opschrijven wat er gebeurd is hierbij van belang. Ik houd altijd bij hoeveel drives ik op de fairway heb geslagen, hoeveel putts ik nodig heb gehad, enzovoorts. Als ik tijdens het inslaan merk dat de ballen die ik die dag sla wat naar rechts gaan, ga ik daar op de baan rekening mee houden en dus niet denken hoe ik de bal rechter kan slaan.

Accepteer teleurstelling en euforie

Acceptatie is een deel van het mentale proces. Acceptatie is het leren omgaan met teleurstelling en euforie. Dit refereert aan de ‘post swing routine’. Het is dus van belang om te leren omgaan met dingen die gebeuren en u ervan bewust te zijn wat er gebeurt. Mentaal sterker worden begint dus al bij weten wat er daadwerkelijk gebeurt.

Denk meer vanuit een proces

Het belangrijkste is dat u minder vanuit een resultaat denkt en meer vanuit een proces. Elke ronde die u speelt, is een oefenronde voor de volgende keer. Uw score is een momentopname waar u iets mee kunt doen, waar u van kunt leren. U gaat dus veel meer observeren en analyseren tijdens de (oefen)ronde dan tellen en scores bijhouden.

Vraag uzelf af wat u mentaal wilt veranderen. Waarom wilt u juist dit en welke middelen heeft u om dit te bereiken? Dit geldt voor iedere golfer. U moet zelf de routine en discipline hebben om met het proces aan de gang te gaan.

Oefening - 'State of mind'

Ga eens voor een raam staan en kijk naar buiten. Hoe lang houdt u dit vol zonder ergens aan te denken? Wanneer ik u op een strand of in de bergen neerzet is dit echter geen probleem. Iedereen heeft wel de ervaring dat hij of zij over de zee of de bergen staat te turen zonder ergens specifiek aan te denken. Deze ‘state of mind’ is van groot belang! Zo kunt u uw volgende golfbal het beste slaan.

Voor een goede state of mind is het belangrijk dat u op uw ademhaling let. Om dit te oefenen kunt u voordat u de bal slaat, achter de bal gaan staan, naar uw doel kijken, de balans op beide voeten voelen en rustig in- en uitademen. Hiermee kunt u namelijk alle andere gedachten weghalen.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact