Wat is links golf?
Er wordt veel gesproken over links golf. Met name wanneer het Brits Open weer in aantocht is, is het een veel besproken onderwerp. Links golf is het golfen op golfbanen die aan de kust liggen of zo dicht bij de kust liggen, dat er tijdens het spel rekening gehouden moet worden met de omstandigheden die aan zee aanwezig zijn.
Waar houden we rekening mee als we 'links golf’ spelen?
De wind
Het waait altijd op banen aan de kust. Veel spelers hebben de neiging om dan harder te gaan slaan, zeker wanneer er sprake is van harde wind of tegenwind. Maar juist dan is het belangrijk om vanuit uw natuurlijke ritme te blijven swingen. Zeker vanaf de soms hoger gelegen afslagplaatsen. Hier is het ook van belang om de bal iets lager of juist hoger op te teeën. Daarnaast zullen we moeten leren om een wat lagere bal te slaan. Los van de invloed van de wind komt deze bal lager aan en zal dus bij het neerkomen minder snel afwijken. Tot slot is het verstandig om u te kleden op de wind. Kou op de spieren geeft een beperking in de techniek en dus is een goede voorbereiding het halve werk.
De fairways
De fairways op een links golfbaan zijn, zeker in de zomer, wat droger en harder door de zeewind. Door de vele glooiingen en hobbeltjes heeft u minder controle op de ‘uitrol’ van de bal. Dus zorg ervoor dat u de baan kent en weet waar de bal terecht moet komen. Wanneer de bal op een geheel kale ondergrond ligt, dan kunt u de bal natuurlijk een beetje naar de achterste voet toe leggen. Als de golfbaan inderdaad wat harder is, betekent dat u ook (wat) verder zult slaan. Hou hier rekening mee met uw stokkeuze.
De rough
De rough op links golfbanen is zwaar! Het duingras is taai (zwaar) en meestal langer dan gewenst. Dit betekent dat u er met meer moeite uit zult komen. Dik, zwaar gras geeft veel weerstand in de swing, dus een duidelijke beperking van de snelheid met een kortere afstand als gevolg daarvan. Zorg ervoor dat u bij deze slagen dóór de bal heen slaat, voorwaarts met veel lichaamsactie.
Daarnaast heeft het zware gras invloed op hoe uw slagvlak door de bal heen komt. Zet uw slagvlak een beetje ‘open’, houd de grip iets steviger vast en maak een steilere invalshoek naar de bal toe zodat u zo goed mogelijk contact maakt. Ook hier kunt u de bal wat naar de achterste voet toe leggen.
De bunkers
De bunkers op links golfbanen zijn vaak dieper. Dit komt met name door de wind, maar ook doordat de greens wat hoger liggen. Ga daarom iets meer ‘open’ staan en lijn wat naar rechts op. Het blad kan ook meer ‘open’ gezet worden, maar let er wel op dat u dezelfde swing blijft maken. Veel mensen hebben de neiging om harder te gaan slaan, niet doen dus. Zorg voor een rustige backswing en maak de swing naar voren af door goed vanuit het lichaam door de bal heen te draaien.
Chippen
Speel bij (veel) wind zo weinig mogelijk een hoge bal, dit is nauwelijks te controleren. De wind heeft teveel invloed waardoor de bal bij het landen heel makkelijk kan wegstuiteren. Hier komt het begrip ‘bump and run’ ook vandaan: een lage bal die over de hobbeltjes heen naar de green of de vlag toe rolt.
Ook de vele valleitjes rondom de green leiden tot lastige slagen. Soms is het verstandig om hier de putter te gebruiken, zeker wanneer u vanuit een diepe vallei naar een dichtbij staande vlag toe moet slaan. Een hoge bal is dan snel te kort waardoor hij weer terug naar beneden rolt of veel te hard omdat hij op de green doorrolt. Als het vlak is, kunt u bij veel tegenwind beter chippen omdat het met de putter lastig is om de bal veel snelheid mee te geven. Bij wind in de rug of van opzij is de putter dan weer beter om de invloed van de wind te minimaliseren.
Putten
Op links golfbanen heeft u bij het putten last van de wind. Bij het laatste gedeelte van de rol zal de bal dus iets af kunnen wijken, maar dit kunt u na enkele holes onder controle hebben. Let op eventuele windvlagen en sla de bal pas als u zeker weet dat u stabiel staat. Bovendien is het bij wind tegen en uphill putts belangrijk om voldoende snelheid mee te geven.
Een aparte ervaring!
Spelen op linksbanen is dus lastig en een aparte ervaring. Dit mag u er echter niet van weerhouden de uitdaging aan te gaan. U bent nu voorbereid.
Links golfbanen
Kenmerken links golfbaan
Een aantal zaken zijn zeer typerend voor links golfbanen: wind, hoog en taai gras in de rough, wat hardere fairway’s en greens, veel glooiingen in de fairway’s en diepere bunkers (zeker rond de greens).
Historici zeggen dat de echte links golfbanen 9 holes ‘out’ en vervolgens 9 holes ‘in’ moeten hebben, weg van het clubhuis en terug naar het clubhuis.
Links golfbanen in Nederland
Nederland heeft officieel één echte links golfbaan, namelijk de Domburgsche.
Golfmeester
Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.